Idealną wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pożąda wina, jaki znakomicie połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli myślisz o czerwonym winie, masz rację, jednakowoż które z nich będzie w największym stopniu właściwe? Najczęściej jest tak, że najprawidłowiej dobrać wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj zdołałoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o właściwej strukturze pasującej do dania.
mięso sezonowane Kraków
Przepis na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje sporo rozmaitych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę bardziej poszaleć.
• Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, lecz też Sangiovese, Negroamaro, czy również Nero d’Avola.
Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, które nie smakowałaby dosyć porządnie z serem, w następstwie tego zamiast tego odpowiedniej pomyśleć o dobraniu dobrego jako o okazji do tego, żeby spróbować trochę o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Na domiar tego lżejsze czerwone wina z są następnym idealnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeżeli w sosie są grzyby bądź też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeżeli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana czy też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.